ОСОБЛИВОСТІ ВИВЧЕННЯ ПИТАНЬ ЕЛЕКТРОБЕЗПЕКИ ПІД ЧАС НАВЧАННЯ З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ТА ОХОРОНИ ПРАЦІ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

Автор(и)

  • О. Г. Чорна Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Україна
  • О. М. Рачковський Кам'янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Україна

DOI:

https://doi.org/10.32626/2307-4507.2022-28.143-147

Анотація

Актуальність питання електробезпеки характеризується широким застосуванням електричного струму в усіх без винятку проявах життя і діяльності людини. З метою зменшення рівня електротравматизму під час освітнього процесу організовується робота з підготовки закладу освіти до нового навчального року. У статті визначено напрями діяльності адміністрації закладу освіти щодо: приведення інженерно-технічних комунікацій, обладнання у відповідність до  чинних стандартів, правил і норм електробезпеки, організації навчання і перевірки знань з електробезпеки працівників і здобувачів освіти. Важливим є не лише дотримання правил електробезпеки, а й знання про причини виникнення електротравм, особливості впливу електричного струму на організм людини, про несприятливі умови ураження людини електричним струмом.
У закладі освіти потрібно докладати зусиль для підвищення свідомості працівників і здобувачів освіти щодо дотримання безпечного ведення навчальних занять, робіт та поліпшення стану освітнього та виробничого середовища. Усі посадові особи закладу освіти повинні вирішувати професійні завдання з урахуванням вимог охорони праці та володіти основними професійними компетентностями з охорони праці та безпеки життєдіяльності.
Ключові слова: охорона праці, безпека життєдіяльності, електробезпека, навчання.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-07

Номер

Розділ

IV. ПРИРОДНИЧОНАУКОВА ОСВІТА: РОЗРОБКА ТА ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЄКТІВ, ПРОГРАМ, МЕТОДИК ТА ТЕХНОЛОГІЙ