ДИФРАКЦІЯ ЯК ТЕМА ФІЗИКИ ДЛЯ РОЗВИТКУ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ СТУДЕНТІВ

Автор(и)

  • Б. А. Сусь Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації, Україна
  • Б. Б. Сусь Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна
  • М. І. Кравченко Університет Теннессі, США, США

DOI:

https://doi.org/10.32626/2307-4507.2017-23.32-34

Анотація

Дифракція світла традиційно розглядається як хвильове явище, так, ніби світлова хвиля поширюється в середовищі. Для пояснення дифракції застосовується принцип Гюйгенса–Френеля, який справедливий для поширення хвиль у середо-вищі. При цьому вважається, що в дифракції основну роль відіграє відкрита частина хвильової поверхні біля перешкоди.

У роботі показується, що оскільки світло – це потік частинок – фотонів, то дифракцію треба розглядати як явище корпус-кулярне і для його пояснення застосовувати корпускулярний підхід. Показано, що коли перешкода у вигляді щілини, то дифракція відбувається на двох краях щілини, які перевипромінюють світло в область тіні і є когерентними джерелами. У результаті дифракції на двох краях виникає інтерференційна картина з максимумів і мінімумів. Таким чином, критичний аналіз суперечливих трактувань дифракції сприяє розвитку критичного мислення і компетентнісного становлення майбут-нього вчителя фізики.

Посилання

Фейнман Р. Фейнмановские лекции по физике. Т. 3. Излу-чение. Волны. Кванты / Р. Фейнман, Р. Лейтон, М. Сендс. – М. : Мир, 1965. – С. 61.

Савельев И.В. Курс общей физики, т. 2 / И.В. Савельев. – М. : Наука, 1978. – 480 с.

Sus' B.A. Unusual interpretation of traditional physics problems. The third scientific-methodological edition / B.A. Sus’, B.B. Sus’, O.B. Kravchenko.. – Kyiv : PC «Prosvita», 2012. – 121 pages.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-11-30