ІНТЕГРОВАНІ ЛАБОРАТОРНІ РОБОТИ З ФІЗИКИ АТОМА ЯК ЗАСІБ АКТИВІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТІВ

Автор(и)

  • А. В. Ткаченко Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, Україна
  • Л. О. Кулик Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, Україна

DOI:

https://doi.org/10.32626/2307-4507.2017-23.155-158

Анотація

Стаття присвячена питанням вдосконалення професійної підготовки майбутніх фахівців з фізики відповідно до за-питів сучасного ринку праці та вимог сьогодення, а саме створення та забезпечення належних умов формування і роз-витку самостійної пізнавальної активності студентів фізичних спеціальностей, зокрема, під час організації і проведення лабораторних практикумів з загального курсу фізики. Представлено один із можливих підходів до здійснення активізації самостійної навчально-пізнавальної діяльності студентів у процесі виконання лабораторних робіт з фізики атома і атомних явищ. Запропоновано технологію впровадження експериментальних завдань у лабораторний практикум з фізики атома і атомних явищ з метою розвитку самостійної пізнавальної активності студентів, яка передбачає інтеграцію лабораторних робіт практикуму з експериментальними завданнями (інтегровані лабораторні роботи). Виокремлено та обґрунтовано три види експериментальних завдань: з використанням реальних приладів і установок; віртуального характеру з використанням комп’ютерного моделювання; завдання, що передбачають самостійне виготовлення у домашніх умовах саморобних при-строїв чи приладів з метою їх подальшого дослідження під час виконання лабораторної роботи.

Посилання

Ткаченко А.В. Критерії, показники та рівні активізації пізнавальної діяльності студентів / А.В. Ткаченко // Актуальні проблеми і перспективи дидактики фізики : Всеукр. наук.-практ. конф., 26-28 квіт. 2012 р. : тези доп. – Черкаси, 2012. – С. 59-62.

Ткаченко А.В. Активізація навчальної діяльності студентів під час проведення лабораторного практикуму / А.В. Ткаченко // Вища школа України в умовах глобалізації та інте-грації : Всеукр. наук.-практ. конф., 27-28 бер. 2008 р. : тези доп. – Черкаси, 2008. – С. 99-100.

Ткаченко А.В. Експериментальні задачі у системі навчаль-ного фізичного експерименту / А.В. Ткаченко // Вісник Черкаського університету. Серія: педагогічні науки. – 2006. – Вип. 93. – С. 153-157.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-11-30