STEM-ДОСЛІДЖЕННЯ ШКОЛЯРІВ У ПРИЛАДОБУДУВАННІ

Автор(и)

  • А. В. Рибалко Національний університет водного господарства та природокористування, м. Рівне, Україна
  • О. С. Рибалко Обласний науковий ліцей в місті Рівне Рівненської обласної ради, Україна
  • О. П. Захарчук Обласний науковий ліцей в місті Рівне Рівненської обласної ради, Україна

DOI:

https://doi.org/10.32626/2307-4507.2022-28.19-23

Анотація

У статті здійснено короткий огляд напрямків досліджень та публікацій щодо впровадження STEMнавчання та навчального дослідження в Українській системі освіти.
Розглянуто мету та методику постановки завдань STEM-дослідження для учнів закладів загальної середньої освіти з метою створення передумов розвитку відповідних компетентностей у різних галузях життєдіяльності. У статті запропоновано варіант STEM-дослідження для позакласної роботи учнів, що базується на таких навчальних дисциплінах та близьких до них напрямах діяльності: фізика, інформатика, математика. Окрім суто шкільних навчальних дисциплін вказаний варіант цих досліджень сприяє формуванню компетентностей у галузі програмування, медицини, економіки та фінансів. Підкреслено, що фізика та інформатика у цих навчальних дослідженнях є центральними дисциплінами, навколо яких групуються всі інші. Наявність основних дисциплін значно полегшує організацію та збільшує ефективність дослідження, оскільки об’єднує та обґрунтовує усі інші його напрями.
Запропоновано авторське бачення можливостей організації STEM-дослідження учнів загальноосвітніх навчальних закладів в області електроніки та приладобудування. Наведено конкретний зразок таких досліджень.
Ключові слова: STEM-дослідження, формування компетентностей у різних галузях життєдіяльності, організація навчального дослідження.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-07

Номер

Розділ

І. ОСНОВНІ ЛІНІЇ РОЗВИТКУ ТА МОДЕРНІЗАЦІЇ ПРИРОДНИЧО-МАТЕМАТИЧНОЇ ОСВІТИ (STEM-ОСВІТИ)