ОСВІТНІЙ РЕСУРС «ФІЗИКА. ЛЕГКО» ДЛЯ РОЗВИТКУ ДОСЛІДНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ШКОЛЯРІВ У ПРОЦЕСІ ФОРМУВАННЯ ПРИРОДНИЧО-МАТЕМАТИЧНОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

  • С. П. Величко Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка, Україна

DOI:

https://doi.org/10.32626/2307-4507.2020-26.55-59

Анотація

У статті розкривається поняття «навчальна діяльність». Показано, що в освітньому процесі з природничих дисциплін школярі, виконуючи самостійні та лабораторні роботи, (наприклад, з фізики), розвивають свою діяльність, доводячи її до дослідницької, коли одержують результати з елементами новизни. Аналізуючи зазначену проблему за сучасних умов надпотужної динаміки позитивних змін у суспільстві внаслідок широкого запровадження ІКТ в усі сфери діяльності людини, зокрема і в освіту, доводиться, що сучасні засоби ІКТ і комп’ютерно орієнтовані системи та засоби навчання дають позитивний педагогічний ефект у розвитку пізнавальної діяльності старшокласників та у вивченні дисциплін природничо-математичного циклу. Підкреслюється, що розглянутий підхід пронизує основні положення розбудови Нової української школи у зв’язку з формуванням нового рівня природничо-математичної освіти, а для реалізації його пропонується освітній ресурс «Фізика. Легко», що представлений комплектом демонстраційного і лабораторного обладнання, набором додаткових датчиків і цифровим вимірювальним комплексом, що дозволяє розглядати його як сучасне освітнє середовище, яке не обмежує діяльність вчителя в організації інтегрованого вивчення природничих дисциплін і одночасно дозволяє учневі розвивати свою навчальну діяльність з урахуванням власних побажань і реалізації власної траєкторії навчання.
Ключові слова: навчальна діяльність, дослідницька діяльність, освітній процес, природничі дисципліни, лабораторні роботи, освітній ресурс, розвиток, природничо-математична освіта, українська школа.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-10