КОМПЕТЕНТНІСТЬ ЯК ОБ’ЄКТ ОЦІНЮВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ДОСЯГНЕНЬ СТУДЕНТІВ ТЕХНІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ

Автор(и)

  • Н.О. Васаженко Вінницький навчально-науковий інститут економіки Західноукраїнського національного університету, Україна
  • С.В. Дембіцька Вінницький національний технічний університет, Україна
  • І.М. Кобилянська Вінницький національний технічний університет, Україна
  • Л.В. Мельничук Вінницький національний технічний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.32626/2307-4507.2020-26.130-134

Анотація

Актуальність запропонованого дослідження полягає у тому, що впровадження компетентнісного підходу для забезпечення особистісного та професійного розвитку студентської молоді у закладах вищої освіти передбачає оновлення змісту, форм, методів і зміни процедури оцінювання навчальних досягнень студентів. Доведено, що існує потреба в розробці дієвих механізмів оцінювання предметної та фахової компетентності та впровадження їх у практику роботи закладів вищої освіти. У статті визначені наявні шляхи оцінювання навчальних досягнень студентів та сформованої компетентності в цілому. На підставі проведеного опитування визначені проблеми з якими стикаються студенти та викладачі під час процедури оцінювання компетентності та запропоновані шляхи їх мінімізації. Проаналізовано особливості оцінювання рівня сформованої компетентності за кордоном та визначено можливість застосування кращого педагогічного досвіду у вітчизняній системі освіти.
Ключові слова: фахова підготовка, компетентність, підготовка фахівців технічних спеціальностей, оцінювання компетентності.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-10