ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ З ТОЧКИ ЗОРУ СТВОРЕННЯ УМОВ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ЗДІБНОСТЕЙ

Автор(и)

  • Б.Г. Кремінський Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти», Україна
  • С.В. Колебошин Комунальний заклад «Рішельєвський науковий ліцей», Україна

DOI:

https://doi.org/10.32626/2307-4507.2020-26.138-142

Анотація

У статті розглянуто переваги та недоліки дистанційного навчання з точки зору створення умов розвитку інтелектуальних здібностей.
1. Отримані результати досліджень дозволяють стверджувати, що технології дистанційного навчання можуть бути успішно використані з метою покращення якості навчання, стимулювання пізнавальних потреб та інтересів учнів і створення умов для розвитку їх інтелектуальних здібностей. Доцільним є використання дистанційного навчання з метою забезпечення рівного доступу обдарованої молоді до якісного навчання.
2. Технології дистанційного навчання дозволяють учням економити час і стимулюють до опанування сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. Водночас сучасні педагогічні технології дистанційного навчання погано забезпечують об’єктивний, своєчасний та вичерпний контроль за рівнем навчальних досягнень учнів.
3. Вирішальним фактором успішності навчання, розвитку здібностей є мотивація. Суттєвою перевагою дистанційних технологій навчання є широкі можливості для мотивування та зацікавлення учнів.
4. Дистанційне навчання не слід розглядати як альтернативу традиційному навчанню. Технології дистанційного навчання мають ряд недоліків, основними з яких є загрози негативного впливу на здоров’я та соціалізацію учнів, невирішеність проблеми здійснення дистанційного контролю за якістю навчання, принципова неможливість дистанційного виконання деяких видів робіт, що вимагають спеціального обладнання, певних умов виконання тощо.
Ключові слова: дистанційне навчання, недоліки, розвиток здібностей, технології, рівний доступ, мотивація.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-10